събота, 15 декември 2018 г.

Какво представлява Достойнството?

Какво представлява Достойнството?
Из "Игра на въпроси и отговори"


Орлово Перо: Има два вида достойнство.
Първият вид е, когато достойнството идва отвътре и се базира на знанието за изначалната същност на човека. Това е кротко, ненатрапчиво достойнство. При него няма показност, няма доказване. То струи от очите и без да прави нищо буди уважението на околните. При него липсват съмнението и страхът. Тук не говорим дори за вяра. Тук става въпрос за увереност, подплатена със знание, дошло от фините нива на човешката природа, тоест знание, дошло от Духа и получило позволението на съзнанието да се материализира под формата на мисъл във физическия свят.
- Как да изградим такова достойнство?
Много е лесно. Нужно е само да се доверите на себе си и да откриете онова нещо, което подхранва вашата сила и ви кара да извадите на бял свят най-доброто от себе си без усилие, без борба, единствено с доверие и с много, много Любов...
Вторият вид достойнство е това, което е плод на Егото. То има нужда от показност, от одобрение. Неговата основна характеристика е страхът да не би да остане недооценено. Това е достойнството, което бие с юмрук по масата, което не търпи противоречие. Няма как някой друг да е прав, ако не е съгласен с него. При този вид достойнство подозрителността и съмнението вървят ръка за ръка заедно със страха.
Това достойнство спокойно може да се нарече горделивост. Коренът му е в недоверието и неуважението към самия себе си. За него светът съществува единствено във физически план. Духовност не съществува или ако я има, то я идентифицира с религията, с общоприетите канони.
То почива на старите си лаври и приема, че най-важното за интелекта е образованието.

Откъс от “Посланията на Орлово Перо или 
Мъдростта на един Велик индиански маг”
Весела Стамболиева



Няма коментари:

Публикуване на коментар